Cucur Udang Sedap My Mum Recipe...Nyumnyumnyum


...tgklah betapa gebunya & ranggupnya cucur udang ija, ija X ltk baking powder tau...

a href="http://1.bp.blogspot.com/-yJVwvtk3EFU/TYXE-Hc54yI/AAAAAAAAAiA/28rLF7Ru0bs/s1600/PIC_0074.JPG">
...betapa gumbiranya my hubby & si kecik menikmati cucur udang yg gebu & ranggup..


..nilah bancuhan cucur udang, tepung, air, garam, gula, taugeh, daun kucai & udang yg tlh digunting 3...


...ni lak bancuhan yg telah disimpan selama 1 jam(tggu my hubby balik dr surau smbhyag isyak)bancuhan ni ada buih, maknanya ia akan menggebu bila digoreng kelak...


...nilah tips dr my mum, sblm menggoreng mskkan sedikit minyak pns ke dlm adunan cucur (ambik aje dr kuali yg nak menggoreng cucur)..


...slps tu, kacau adunan smpi sebati & goreng smpi msk...

resepi my mum... especilly favorite my hubby...almaklumlah skrg ni kan cuti sek., so apalag semakin rajinlah pulak tgn ija membuat mknn for my family..ditambah lak ngan nasihat dr nurse suruh ija kurang2 kan mkn nasi(berat ija semenjak 2 menjak ni melambung2 lak beratnya, hehehe), so apalg bile tiba je waktu mlm..mulalah otak berfikir nak mkn apa, nak buat apa & apakah brgn yg ada di dlm dapur...
.....so smlm siap2 pesan ngan my hubby utk belikan udang & taugeh(daun kucai ada ditanam blkg rmh)..so apalg mulalah aktiviti membancuh cucur udang ni(resepi sm je ngan kekwn yg lain) tepung, garam, gula, taugeh & daun kucai...but yg special nya resepi ni, selalunya klu cucur udang pasti udangnya diltk seekor kan, but di dlm resepi cucur udang ija ni, ija gunting udang ni kpd 3 bhgn so setiap bhgn cucur akan berasa udanglah, tu yg membuatkan my hubby suka sgt...
....yg si kecik ija pun tumpang sekaki jg bile tgk ayahnya mkn, dia pun nak jg...cuma pd part yang ada taugeh & daun kucai, terpaksalah my hubby buangkan...ank ija yg tua ada kat rmh mak tok & tok ayah dia....
....so apalg, meh le kita layan foto2 di atas ye....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

Post a Comment