Bluebrry cheesecake non baked

...ni lah bluebrry cheesecake yg sedia untuk dingap aje...


......cheesecake yg telah dipotong & diltkkan blubrry pie filling di atasnya....walla....hehehe





....ni lah bluebrry cheesecake yg telah dikeluarkan dr peti sejuk selepas 4 jam...



Projek bluebrry cheesebake non baked ni ija buat ms cuti thn lps...sj je nak cuba buat cheesecake...so pi lah jejln ke rmh lendaanuar.com...so terpandanglah bluebrry cheesecake yg mengiurkan..hehehe...tq ye lenda...sedap sesgt... ...so apalg, bermulalah episod membuat cheesecake yg mudah sesgt, msk peti sejuk aje... ni resepinya ye:


Bluebrry Cheescake Non Baked

Bahan-bahannya:

Untuk base
• 80g biskut merie or etc - ija guna biskut cream cracker aje..

· 50g butter - cairkan


Untuk Cheesecake
• 250g cream cheese
• 200g whipping cream
• 150g yogurt plain (ija x letak)
• 90g gula
• 15g gelatin
• 60ml air panas
• 50g buah blueberry tin - ija guna jem bluebrry aje
• 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
• 2 sudu sunquick mandarin...

Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
• Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
• Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
• Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
• Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
• Potong dan hidangkan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

Post a Comment